Индустријата за обновлива енергија забележа најбрз раст од 1999 година

Капацитетот на енергијата создадена од ветер се зголеми двојно во текот на 2020 година, додека потрошувачката на сончева енергија се зголеми за скоро 50 проценти, поради зголемениот интерес на владите и корпорациите за чиста енергија Глобалната индустрија за обновлива енергија забележа најбрз раст од 1999 година, и покрај паузата во пандемијата на коронавирус, соопшти Меѓународната агенција за енергија (ИЕА). ИЕА соопшти дека спроведувањето на проекти за обновлива енергија, вклучително и фарми со ветерници и соларни енергии, се зголемило за 45% минатата година. Капацитетот на енергијата на ветерот се зголеми двојно…

Ако имате некој од овие стари мобилни телефони, можете да заработите многу пари

Доколку некаде во некоја фиока имате стар мобилен телефон, кој спаѓа меѓу „класиците“, би можеле да заработите вистинско мало богатство. Според овој водич, Nokia 3310 во Британија се продава за цена од десет до 55 фунти. Ако имате Motorola Razr V, можете да го продадете за околу 60 фунти, а Sony Ericsson W88i за околу 50 фунти. Други Nokia мобилни телефони, како N95, можат да ви донесат околу 90 фунти, додека моделот 9000 вреди неверојатни 500 фунти. Највреден, сепак, од сите Nokia мобилни телефони е Mobira Talkman од 1981 година…