Најголемата плата во Црна Гора е исплатена за еден месец, зачудувачки 76.427 евра

Подгорица – Највисоката нето исплатена плата за еден месец во Црна Гора во 2020 година, во износ од 76.427 евра, ја доби еден од лозарите.

Ова го покажуваат податоците на Управата за приходи и Царина доставени до „Побједа“.

Тоа е еднакво на износот од 145 просечни плати во таа земја, кои минатата година се движеа од 520 до 527 евра, или 344 минимални плати од 222 евра.
Според оваа пресметка, црногорските граѓани со просечен приход треба да ја заработат оваа сума 12 години, а оние кои добиваат минимум 28 години, вели Побједа.

„Според податоците со кои располага Управата за приходи и Царина, највисоката исплатена нето-плата за пресметковниот период од јануари до декември 2020 година изнесува 76.427,23 евра (бруто износ со пресметани и пријавени даноци и придонеси е 114.070 евра), и беше исплатена на вработен жител во активност на одгледување грозје “, велат во Управата за приходи.

Бидејќи тој е лозар, треба да се претпостави дека се работи за пари од продажба на грозје или вино и дека собрал сè одеднаш, додава подгорички дневно.

Ова значи дека доколку оваа сума беше поделена на 12 месеци, нето-месечната плата на неименуван лозар е 6.368 евра, или 12 илјади евра со придонеси. И на тој начин, тоа е една од највисоките месечни плати во Црна Гора, заклучува „Побједа“.

Популарно

Sorry. No data so far.

Поврзани вести