Индустријата за обновлива енергија забележа најбрз раст од 1999 година

Капацитетот на енергијата создадена од ветер се зголеми двојно во текот на 2020 година, додека потрошувачката на сончева енергија се зголеми за скоро 50 проценти, поради зголемениот интерес на владите и корпорациите за чиста енергија

Глобалната индустрија за обновлива енергија забележа најбрз раст од 1999 година, и покрај паузата во пандемијата на коронавирус, соопшти Меѓународната агенција за енергија (ИЕА).

ИЕА соопшти дека спроведувањето на проекти за обновлива енергија, вклучително и фарми со ветерници и соларни енергии, се зголемило за 45% минатата година.

Капацитетот на енергијата на ветерот се зголеми двојно во текот на 2020 година, додека потрошувачката на сончева енергија се зголеми за скоро 50 проценти повеќе, поради зголемениот интерес на владите и корпорациите за чиста енергија.

„Владите треба да го надградат овој ветувачки импулс со воспоставување политики кои поттикнуваат поголеми инвестиции во соларна енергија и ветер, дополнителна мрежна инфраструктура што ќе им биде потребна и други клучни технологии за обновлива енергија, како што се хидроенергија, биоенергија и геотермална енергија“, рече Фатих Бирол, извршен директор на ИЕА.

Популарно

Sorry. No data so far.

Поврзани вести